Wat te doen bij een Accubrand?

Lithium-Ion (Li-Ion) accu's hebben een aantal bijzondere voordelen: ze hebben een laag gewicht, een hoge energie-inhoud en een lange levensduur met maar weinig kwaliteitsverlies. Maar Li-Ion accu's hebben ook een belangrijk nadeel: de chemische stoffen in de accu kunnen spontaan ontbranden als de accu beschadigd raakt, overbelast of verkeerd opgeladen wordt. Daarbij lopen de temperatuur en druk in de accu sterk op, waarbij het zelfs mogelijk is dat de accu uit elkaar spat en brandende stukken weggeslingerd worden.

Een Li-Ion accupakket bestaat altijd uit een aantal kleine accucellen, die samengebouwd zijn in een kunststof of metalen behuizing. Een accubrand begint in het algemeen in één defecte cel.

De eerste tekenen dat er iets mis is, zijn temperatuurverhoging en lichte grijze rook.

Op het moment dat de eerste cel ontbrandt dan loopt de temperatuur snel op en zullen ook de cellen ernaast aangetast worden en uiteindelijk ontbranden. Deze kettingreactie noemt men wel "thermal runaway".

Het blussen van Li-Ion accu's

Om een Li-Ion accu te kunnen blussen zijn twee acties nodig:

  1. De brandende accu moet snel gekoeld worden om de thermal runaway reactie in de accu te stoppen.
  2. De vlammen moeten gedoofd worden.

Volledig onderdompelen van het apparaat of de accu in een bak water is de simpelste manier om een brandende Li-Ion accu te doven. Simpel, maar niet veilig! Een brandende Li-Ion accu wordt extreem heet en stoot schadelijke gassen uit.

Om Li-Ion accu's veilig en doeltreffend te kunnen blussen, ontwikkelden wij de Saval Bioclass F3 Fluorvrije schuimblusser in samenwerking met TNO Applied Materials. Het Bioclass F3 schuim is uitermate geschikt gebleken tijdens specialistische blusproeven op Lithium-Ion branden. De speciale samenstelling van het schuim garandeert een intensieve, langdurige koeling van de Li-Ion accucellen.

De unieke Bioclass schuimnozzle zorgt ervoor dat de brand van veilige afstand (>3 meter) geblust kan worden. Dankzij deze nozzle kunnen de Saval Bioclass F3 blustoestellen veilig op elektrische apparatuur (tot 1000 volt) gebruikt worden.

De Bioclass F3 blustoestellen zijn uiteraard ook uitstekend inzetbaar bij de normale vaste stof en vloeistofbranden.

Bioclass F3: De PFAS vrije schuimblusser

Wat kan ik zelf blussen en wat niet?

WEL

Met een hoogwaardig blusschuim zoals Bioclass F3 kan een Li-Ion accu goed geblust worden. Maar er zijn nog twee andere factoren van belang: de hoeveelheid blusstof en de toegankelijkheid van de accu. Voor kleine accu's (smartphones, laptops, camera's) en grotere accupacks (fietsaccu's, gereedschap) adviseren wij een minimale hoeveelheid van 9 liter blusschuim: de 9 liter Bioclass F3 blusser.

Industriële Li-Ion accu's (zoals in vorkheftrucks) zijn te groot om met een 9 liter schuimblusser te kunnen blussen. Bovendien zijn deze accupakketten volledig ingepakt in een sterke metalen behuizing waardoor het schuim niet op de juiste plek kan komen om zijn werk te doen. Waarschuw bij deze brandomvang altijd de brandweer; met een brandslanghaspel met schuimbijmenging kan de brand van veilige afstand onder controle gehouden worden totdat de brandweer arriveert.

NIET

Accupakketten van elektrische auto's zitten compleet ingebouwd in een metalen behuizing waardoor het blusschuim niet bij de brandende delen kan komen. Op dit moment is volledige, langdurige onderdompeling de enige doeltreffende manier om deze accupakketten te blussen en koelen. Waarschuw bij een autobrand altijd de brandweer; zij beschikken over speciale apparatuur en zijn getraind om branden van elektrische auto's veilig te kunnen aanpakken.

Na een brand

Als de vlammen gedoofd zijn is de Li-Ion accu nog zeer heet waardoor herontsteking kan optreden. Houd de accu daarom nog minimaal 20 minuten nauwlettend in de gaten. Plaats verbrande accu's - zodra dat veilig kan - alsnog in een bak water en laat minimaal 48 uur buitenshuis verder afkoelen. Daarna kan de accu afgevoerd worden via de reguliere inzameling van gevaarlijk afval. Draag werkhandschoenen en een veiligheidsbril bij het verplaatsen van verbrande Li-Ion accu's.

Bioclass F3 schuim kan eenvoudig opgeruimd worden met water. Neem eerst het schuim op met handdoeken of poetsdoeken, daarna afnemen/naspoelen met ruime hoeveelheid water.

Voorkomen is beter!

Saval biedt effectieve en veilige brandbeveiligingsoplossingen, ook voor Li-Ion branden. Maar voorkomen van brand is natuurlijk het beste! Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u het brandrisico zelf drastisch verminderen:

  • Opladen van Li-Ion accupacks alleen in een ruimte met automatische rookdetectie;
  • Gebruik alleen originele, door de leverancier goedgekeurde acculaders;
  • Dek accu's en acculaders tijdens het laden niet af;
  • Plaats accu's en acculaders tijdens het opladen op een onbrandbaar oppervlak;
  • Zorg ervoor dat een fietsenstalling met oplaadpunten 3 meter vrij staat van andere gebouwen.