Saval

Bereid je voor op toekomstige kosten

Je veiligheidsmiddelen zoals brandblussers, brandslanghaspels, noodverlichting, droge blusleiding etc. laat je jaarlijks onderhouden door een gecertificeerd onderhoudsbedrijf. Dat is al een onmisbare eerste stap naar optimale voorbereiding op brand en andere calamiteiten. Voorkomen is beter dan genezen geldt zeker als het hierom gaat. De conditiemeting volgens NEN 2767 maakt daarbij eenvoudig voor je inzichtelijk wat de technische staat van elk veiligheidsmiddel is.

Tijdens het jaarlijks onderhoud worden volgens de onderhoudsnorm verplicht gestelde onderdelen standaard vervangen. Daarnaast zullen onderdelen die tekenen van slijtage vertonen preventief worden vervangen, zodat je binnen de volgende 12 maanden niet met een mankement te maken krijgt. Echter is de staat van het totale veiligheidsmiddel van verschillende factoren afhankelijk. Een brandblusser mag wettelijk bijvoorbeeld maximaal 20 jaar oud zijn. Wanneer deze zich echter op een locatie bevindt met zeer slechte omstandigheden, kan de levensduur eerder onder druk komen te staan. De conditiemeting is de tool die jou vertelt hoe het is gesteld met je veiligheidsmiddelen. Wel zo prettig om je voor te kunnen bereiden op komende kosten en eventuele gebreken tijdig te spotten.

Conditiemeting tabel 585x400

Het onderhoudsrapport

De technische staat van elk veiligheidsmiddel wordt in kaart gebracht d.m.v. een cijfer (zie tabel). Op je onderhoudsrapport wordt inzichtelijk gemaakt welk cijfer elk veiligheidsmiddel heeft gekregen.

Bijvoorbeeld

Heeft je noodverlichtingsarmatuur dit jaar score 3?

D.w.z. dat er duidelijk eerste tekenen van slijtage zichtbaar zijn en dat het armatuur niet meer binnen de conditie Goed valt. Verstandig is in je onderhoudsbegroting de vervangingskosten mee te nemen. Wanneer het armatuur op een plek hangt waar deze sneller slijt, volgt de volgende score sneller.

Conditiemeting score 3 600x410
Conditiemeting vervangingskosten 600x410

Eenvoudig voorbereiden op vervangingskosten

Welke brandslanghaspels moeten de komende 4 jaar worden vervangen? Hoe lang is het nog verantwoord om de noodverlichting te laten hangen? Wanneer is vervanging te verwachten? De conditiemeting minimaliseert verrassingen. Gebouwbeheerders maken al geruime tijd dankbaar gebruik van deze methode.

De methode is een leidraad met enkele vastgestelde grenzen

Uiteraard heb je als opdrachtgever ook wat in te brengen. Zo is het denkbaar dat je geen risico wilt lopen en voor elk veiligheidsmiddel een maximale conditie van het cijfer 3 tolereert. Bij de conditie Redelijk wens je onmiddellijk vervanging.

Conditiemeting eigen invloed 600x410
Conditiemeting score 5 of 6 600x410

Conditiemeting score 5 of 6?

Preventieve vervanging

Dit is altijd verstandig, maar de onderhoudsmonteur zal je pas echt gaan adviseren om te vervangen vanaf conditie 5: Slecht. Conditie 6 - Zeer slecht - betekent overigens directe afkeur en dus vervanging.

Alle veiligheidsmiddelen die je door ons laat onderhouden

De enige vereiste: je maakt gebruik van het logboek voor dat veiligheidsmiddel. Je spreekt dit voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt af met Saval. Het onderhoudsrapport zal vanaf dat moment keurig aangeven wat de conditie is van de door jou gekozen middelen.

Call to action onderhoud 1920x1080