• Blog
  • Blusschuim
  • Blusschuimsysteem
  • Foam Transition Program

Application rate bij fluorvrij F3-schuim

  • 04 september 2023
  • Philip Scheyltjens
slimme oplossingen voor de hogere viscositeit van fluorvrij blusschuim 2 1024x570

Nu er in Europees verband wordt gewerkt aan een algeheel verbod op PFAS, lijkt fluorhoudend blusschuim in de nabije toekomst verleden tijd te worden. Waar moet u op letten bij de overstap naar fluorvrij blusschuim? In deze blog vertellen wij over de application rate en het belang ervan.

Vrijwel alle fabrikanten kunnen tegenwoordig fluorvrij blusschuim leveren. Dit wordt ook wel F3-schuim (Fluorine Free Foam) genoemd. De afgelopen jaren zijn de bluseigenschappen van F3-schuim geoptimaliseerd, waardoor fluorvrij schuim tegenwoordig even goed (of zelfs beter!) blust dan het oude fluorhoudende AFFF.

Toch heeft fluorvrij schuim meestal andere eigenschappen dan fluorhoudend schuim. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De mengbaarheid met zout of brak water;
  • De viscositeit (F3-schuim is meestal stroperiger);
  • De samenstelling en houdbaarheid van het concentraat;
  • De application rate (benodigde hoeveelheid schuim per vierkante meter per minuut).
Wat is de application rate?

De National Fire Protection Association (NFPA), de Amerikaanse norm voor brandbeveiliging, beschrijft voor verschillende brandgevaren hoeveel schuim er nodig is om een brand te kunnen blussen. De application rate of applicatiesnelheid wordt uitgedrukt in aantal liters per minuut per vierkante meter. Zo geldt voor een ‘full surface’ opslag-tankbrand een application rate van 4,1 liter per m2/min. Deze application rate moet middels testen worden aangetoond.

In de praktijk blijkt dat F3-schuimen weliswaar net zo goed blussen als fluorhoudend schuim, maar daar soms meer liters per m2/min voor nodig hebben. Zeker wanneer het om polaire stoffen gaat. Bovendien geldt voor F3-schuim soms een bijmenging van 6 procent. Dit betekent dat 6 delen concentraat gemengd werden met 94 delen water, terwijl voor fluorhoudende blusschuimen meestal een bijmenging van 3 procent (of zelfs 1 procent) volstond.

Consequenties van een hogere application rate

Vervangt u een AFFF AR 3x3 door een F3 AR 3x6? Dan heeft u bij een polaire tankbrand veel meer schuimconcentraat nodig om het vuur onder controle te krijgen. Bij een hogere application rate van het nieuwe schuim wordt dit effect nog eens verdubbeld. Dit betekent dat de brandblusinstallatie meer schuim moet kunnen verwerken, met als mogelijk gevolg dat de diameter van de leidingen, de voorraadtank, de pomp en de schuimkamers aangepast moeten worden naar een grotere capaciteit.

Het belang van een weloverwogen keuze

Voorheen waren de verschillen in blusschuimen tussen fabrikanten klein, maar bij F3-schuimen kunnen de eigenschappen per fabricaat sterk verschillen. Mogelijk kan een specifiek gevaar, zoals een tankbrand, door fabricaat Y geblust worden met een aanzienlijk lagere application rate dan door fabricaat Z, waardoor uw systeem niet of nauwelijks aangepast hoeft te worden. Een weloverwogen keuze voor het best passende F3-schuim kan u dus een flinke kostenbesparing opleveren. Wij denken graag met u mee.

Over Saval

Bij Saval hebben wij jarenlange ervaring met het ontwerpen en plaatsen van schuimblussystemen in binnen- en buitenland. In de Benelux zijn wij een van de belangrijkste onafhankelijke leveranciers van verschillende merken en soorten schuimvormende middelen.

Voor de schuimtransitie werken wij samen met gerenommeerde partners in waste management, industriële reiniging en PFAS-laboratoriumonderzoek, zodat wij kunnen garanderen dat alle werkzaamheden met de benodigde expertise uitgevoerd worden.

Meer informatie over de blusschuim transitie

Deel dit artikel