• Blog
  • Blusschuim
  • Fluorvrij
  • Foam Transition Program

Bestaat er een universeel fluorvrij blusschuim?

  • 14 september 2023
  • Tom Weyns
bestaat er een universeel fluorvrij blusschuim 2 1024x768

In het verleden werden PFAS vaak toegepast in blusschuim. Deze fluorhoudende schuimen kenden een universeel schuim dat een waterig filmlaagje vormde op polaire en a-polaire vloeistoffen, met een standaard bijmenging van 3 procent. Zo’n universeel blussend schuim is handig, want hiermee kan vrijwel elke brand worden bestreden. Nu de productie en het gebruik van PFAS uit milieuoverwegingen aan banden wordt gelegd, is de vraag: bestaat er ook een universeel fluorvrij blusschuim?

Fluorhoudende blusschuimen

Jarenlang waren PFAS de belangrijkste bestanddelen van blusschuim. PFAS is een verzamelnaam voor zo’n 6.000 stoffen met een koolstof-fluorverbinding. PFAS zijn goed bestand tegen hitte, zijn water- en vetafstotend en kunnen vloeistoffen goed laten uitvloeien, waardoor fluorhoudend blusschuim zich snel kon verdelen, als een film, over een brandend oppervlak. Zo kon een brand snel onder controle worden gebracht.

De bekendste fluorhoudende blusschuimen zijn AFFF (Aqueous Film Forming Foam) en AFFF AR, de alcoholbestendige variant. Deze blusschuimen werden meestal gemaakt met een bijmenging van 3 procent. Dit betekent dat 3 delen concentraat gemengd werden met 97 delen water. De laatste jaren waren er ook zogenaamde 1 procent-mixen, waarbij 1 deel concentraat gemengd werd met 99 delen water. Hiermee was 1.000 liter schuimconcentraat bij een verschuimingsvoud van 5 goed voor maar liefst 500 m3 zwaarschuim.

Het werkingsprincipe van fluorvrij blusschuim

Een universeel blussend fluorvrij F3-schuim (Fluor Free Foam), zoals AFFF-AR 3x3 voor fluorhoudend schuim, is de komende jaren nog niet realistisch. De hoeveelheid benodigd fluorvrij schuim (de application rate) verschilt per applicatie en per fabricaat. De application rate is het aantal liters per vierkante meter per minuut dat nodig is om een brand te kunnen blussen.

Daarnaast zijn er meer belangrijke verschillen per fabrikant, zoals de mengbaarheid met brak water, de viscositeit van het fluorvrije schuim en het vermogen om weinig of geen brandstof op te nemen in de schuimdeken.

Kortom: een universeel fluorvrij blusschuim is er niet. De fluorverbindingen in AFFF en AFFF-AR-schuimen vormen een waterig filmlaagje op de brandbare vloeistof, die bij elk fabricaat aanwezig is. Fluorvrije schuimen vormen niet zo’n laagje, maar stabiele ‘schuimbellen’ die een deken vormen. Deze schuimbellen kunnen per fabricaat verschillend reageren.

Wat betekent dit voor jou?

Fluorvrij schuim werkt dus anders dan fluorhoudend schuim. Bovendien kunnen de eigenschappen en het werkingsprincipe per fabrikant verschillen. Dat vereist zorgvuldige aandacht bij de overstap naar fluorvrij schuim. De specialisten van Saval zijn fabricaatonafhankelijk en maken je graag wegwijs in de fluorvrije schuimvormende middelen die geschikt zijn voor de specifieke brandrisico’s van je organisatie.

Onze ervaring

Bij Saval hebben wij jarenlange ervaring met het ontwerpen en plaatsen van schuimblussystemen in binnen- en buitenland. In de Benelux zijn wij een van de belangrijkste onafhankelijke leveranciers van verschillende merken en soorten schuimvormende middelen.

Lees meer over Foam Transition Program

Deel dit artikel