• Blog
  • Blusschuim
  • Blusschuimsysteem
  • Fluorvrij

Fluorvrij blusschuim en bijmenging in brak- of zeewater

  • 30 augustus 2023
  • Philip Scheyltjens
fluorvrij blusschuim en bijmenging in brak of zeewater 1024x570

Nu het gebruik van PFAS vanwege de schadelijke milieueffecten op steeds meer maatschappelijke weerstand stuit, wordt ook de productie van fluorhoudend blusschuim aan banden gelegd. Het is duidelijk dat fluorvrij blusschuim de toekomst heeft. Maar de overstap vereist een goede voorbereiding. Dit begint al bij de keuze voor een fluorvrij schuim. Wist u bijvoorbeeld dat de kwaliteit van het gebruikte water (zoet of zout, maar ook hard of zacht) van invloed kan zijn op de bluskracht van een blusschuim? En dat die bluskracht consequenties heeft voor de eisen aan de installatie? Wij leggen het uit.

De bluskracht van blusschuim kan afhangen van het soort water dat er gebruikt wordt. Zo kan een brand vaak sneller worden geblust met zoet water dan wanneer er zeewater wordt gebruikt. Voor een brandblusinstallatie op land lijkt dit misschien niet belangrijk, maar in ons waterland, met haar vele delta’s en kanalen met brak water, kan het zomaar zijn dat u voor de bluskracht uit moet gaan van zout water in plaats van zoet water. Bovendien zijn sommige brandblussystemen in rust met zoet water gevuld om corrosie tegen te gaan, maar worden deze systemen bij een calamiteit met brandpompen gevoed uit open water, dat brak of zout kan zijn.

De rating van blusschuim

Op grond van de Europese norm EN 1568 wordt de kwaliteit van blusschuim uitgedrukt in een rating. Deze rating wordt bepaald aan de hand van brandtesten en bestaat uit een cijfer en een letter. De hoogst haalbare rating is 1A. Een blusschuim met deze rating heeft dus de hoogst mogelijke bluskracht. Blusschuimen die kunnen worden toegepast met zowel zoet als zout water, krijgen een dubbele rating. Bijvoorbeeld 1A/2C. De eerste combinatie geeft de bluskracht aan bij gebruik van zoet water, en de tweede combinatie die bij gebruik van zout water. Beide waarden kunnen dicht bij elkaar liggen, maar ook sterk uiteenlopen.

Wat betekent dit?

De rating van een blusschuim is van belang bij het ontwerp van de brandblusinstallatie. In deel 2 van de EN-NEN 13565 zijn de eisen bepaald voor het ontwerp, de constructie en het onderhoud van een installatie. Voor blusschuimen met een lagere rating en dus een slechtere bluskracht, zijn meer liters blusschuim per vierkante meter per minuut nodig dan voor blusschuimen met een hogere rating en dus een betere bluskracht. Bij het systeemontwerp dient u hier rekening mee te houden.

Concreet: heeft een blusschuim een hoge rating bij toepassing van zoet water, maar een aanzienlijk lagere rating bij gebruik van zout water? Dan heeft u meer liters per vierkante meter per minuut nodig om een brand te blussen als uitgegaan wordt van zout water. Dit vereiste hogere debiet kan consequenties hebben voor bijvoorbeeld de eisen aan de productopvang (PGS15) en de capaciteit van uw tankput (PGS 29).

Kortom: de keuze voor een fluorvrij blusschuim vereist een zorgvuldige afweging van de eigenschappen van het schuim. Zo kan de viscositeit per fabricaat verschillen, net als de bluskracht bij gebruik van zout of zoet water.

Over Saval

Bij Saval hebben wij jarenlange ervaring met het ontwerpen en plaatsen van schuimblussystemen in binnen- en buitenland. In de Benelux zijn wij een van de belangrijkste onafhankelijke leveranciers van verschillende merken en soorten schuimvormende middelen.

Voor de schuimtransitie werken wij samen met gerenommeerde partners in waste management, industriële reiniging en PFAS-laboratoriumonderzoek, zodat wij kunnen garanderen dat alle werkzaamheden met de benodigde expertise uitgevoerd worden.

Lees hier meer over de blusschuim transitie

 

Deel dit artikel