Saval
Overzicht
Automatische brandbeveiliging van schakelkasten bij houtverwerker

Automatische brandbeveiliging van schakelkasten bij houtverwerker

Klein Kromhof is een houtverwerker uit Daarlerveen. Zij produceren onder andere hoogwaardige bodembedekking voor stallen. Voor de beveiliging van diverse schakelkasten is Saval ingeschakeld.

Uitdaging

Klein Kromhof uit Daarlerveen is een houtverwerker en producent van hoogwaardige houtvezelproducten zoals bodembedekkers voor bijvoorbeeld stallen, maar ook biobrandstoffen in de vorm van geperste houtpellets. Het 40-jarige familiebedrijf heeft de afgelopen decennia verschillende innovaties doorgevoerd en is zo producent met een wereldwijde afzetmarkt geworden. Dit hebben ze gerealiseerd met de upgrade van het moderne machinepark en de toevoeging van een eigen energieproductie in de vorm van een warmtekrachtkoppeling met een capaciteit van 7,5 megawatt. Van boomstam tot eindproduct, het hele proces vindt plaats in Daarlerveen.

Het productieproces is volledig in eigen beheer en grotendeels geautomatiseerd. Dit wordt gerealiseerd door het grote machinepark bestaande uit robots, ontschorsmachines, zaagmachines, zeefmachines, drogers, shredders, versnipperaars en verpakkingsmachines.

Al deze machines en processen worden aangestuurd door een groot aantal schakelkasten verspreid over het terrein in de verschillende hallen. Aangezien de omgevingen veel houtstof en brandbare materialen bevatten, staat brandbeveiliging hoog in het vaandel bij Klein Kromhof.

Gevel
Hout
Producten
Pellets
Ontschorser

  Aanpak; Cesaflex blussystemen

  Voor de beveiliging van de verschillende schakelkasten in de productielocaties van Klein Kromhof zijn in totaal 39 Cesaflex systemen geïnstalleerd. De detectie- en blusleidingen die door de kasten zijn gevoerd hebben een gemiddelde afmeting van 15 meter. Het CO2 blusgas zorgt voor een efficiënte blussing en laat geen resten achter. De drukschakelaars op de blussers zorgen dat bij activering de schakelkasten worden uitgeschakeld en er alarmering plaats kan vinden, zodat verder leed voorkomen wordt. De Cesaflex systemen hebben geen stroom nodig om geactiveerd te worden.

  Per schakelkast is door onze productmanager berekend hoeveel CO2 gas benodigd is voor een succesvolle blussing. Er is gebruik gemaakt van 34 Cesaflex DHP (Direct High Pressure) systemen en 5 Cesaflex IHP (Indirect High Pressure) systemen variërend van 2 t/m 10 kilogram. Voor de kasten met verhoogd risico is voor de Cesaflex IHP systemen gekozen.

  In tegenstelling tot het Cesaflex DHP systeem heeft het Cesaflex IHP brandblussysteem een aparte detectie- en blusleiding. De detectieleiding wordt bij de risicopunten gemonteerd en staat onder constante druk (ca. 12-14 bar, gevoed vanuit de CO2 cilinder). Bij brand barst de leiding open waarna het blusventiel opent en de inhoud van de blusgascilinder via een blusleiding en uiteindelijk de sneeuwhoorn de kast wordt ingeblazen. De speciale sneeuwhoorns zorgen ervoor dat het CO2 in de vorm van koolzuursneeuw versneld vrijkomt zodat optimale brandveiligheid wordt gewaarborgd.

  Alle schakelkasten zijn nu autonoom 24 uur per dag beveiligd, wel zo'n veilig gevoel!

  Resultaat

  Cesaflex in schakelkast monteurs
  Cesaflex in schakelkast
  Cesaflex detail2
  Cesaflex detail
  Buitenaanzicht v3
  Cesaflex op schakelkast
  Cesaflex op schakelkast2