Saval

Introductie Bravilor Bonamat

In de zomer van 2019 is bij Bravilor Bonamat een nieuw Innovation Centre geopend, de nieuwe huisvesting van de research en ontwikkeling afdeling (R&D). Hier worden nieuwe producten ontwikkeld, geprototyped en onderworpen aan diverse testen om kwaliteit en duurzaamheid te garanderen. Saval is benaderd om voor het duurtestlaboratorium een automatisch compact schuimblussysteem te ontwikkelen, om tijdens momenten dat er geen personeel aanwezig is, de brandveiligheid te waarborgen.

Innovation Centre
Productiehal
Productlijn
RD
Innovation Centre2

  Uitdaging

  Bravilor Bonamat is toonaangevend fabrikant van filterkoffiemachines, espressomachines, koffievolautomaten en heetwaterapparatuur. Een familiebedrijf dat sinds 1948 bestaat en waarvan de hoofdvestiging zich in Heerhugowaard bevindt. Met meer dan 450 medewerkers verspreid over tien eigen filialen en twee fabrieken in zowel Nederland als Polen, kan snel worden ingespeeld op behoeftes van de wereldwijde afzetmarkt.

  De R&D-afdeling bestaat uit ongeveer 40 medewerkers die zich bezighouden met de research en ontwikkeling van nieuwe drankbereidingssystemen. Deze (drankbereidings)machines worden van conceptueel ontwerp uitgewerkt tot een prototype, waarbij het de uitdaging is de machine zo te ontwerpen dat deze geschikt is voor serieproductie in de productiefaciliteiten in Nederland en Polen. Ook wordt hier gewerkt aan oplossingen en verbeteringen aan het bestaande productassortiment van Bravilor Bonamat.

  Vanaf de zomer van 2019 zal de afdeling R&D werkzaam zijn in het nieuwe Innovation Centre met diverse faciliteiten, zoals een Designshop, Laboratorium, Duurtestlaboratorium, EMC-softwareruimte en 3D printer om optimale productontwikkeling mogelijk te maken. Voor het duurtestlaboratorium, waar onder andere duur- en stresstesten op diverse producten worden uitgevoerd, is de wens ontstaan om de brandveiligheid te garanderen bij de afwezigheid van personeel.

  Aanpak; Maatwerk blusschuimsysteem

  In nauwe samenwerking met de klant is tot een maatwerkoplossing gekomen, waarbij van diverse uitgangspunten is uitgegaan. Onze afdeling productontwikkeling heeft in samenspraak met de projectleider van dit nieuw te bouwen complex een systeemconfiguratie gemaakt van 2 compacte automatische blusschuimsystemen met temperatuurgevoelige detectie / activatie en de mogelijkheid tot handbediening.

  Innovation sign

  Resultaat

  FT-45 stationair schuimblussysteem voor duurtestlaboratorium

  Componenten / specificaties:

  • 2 FT45 stationaire blussystemen, gevuld met 45 liter Bioclass ABFFC blusschuim
  • 2 CO2 activeringscilinders
  • 20 meter temperatuurgevoelige Cesaflex detectieleiding (per systeem 10 meter detectieleiding)
  • 2 handbedieningsknoppen voor manuele activatie
  • 20 meter RVS leidingwerk (blusleiding)
  • 19 Bioclass schuimnozzles

  Werking systeem:

  Het blusschuimsysteem is een combinatie van een 20 meter Cesaflex detectieleiding, 2 aangepaste blusschuimwagens en een 20 meter lange RVS blusleiding met in totaal 19 nozzles. In principe zijn het 2 onafhankelijke systemen. Bij het smelten van de strategisch geplaatste detectieleiding wordt het systeem geactiveerd, waarbij 45 liter ABFFC blusschuim over de beveiligde objecten wordt gesproeid. Tevens kan door middel van de 2 handbedieningsknoppen ieder blusschuimsysteem individueel manueel worden geactiveerd.

  Blussysteem 2cilinders
  Blussysteem 2cilinders2
  Blussysteem detail activeringcilinder
  Schuimnozzle
  Laboratoriumruimte
  Laboratoriumruimte2