Saval
NoordZuidlijn header 2 1920x1080
Gecertificeerde blusgasinstallaties voor de nieuwe Noord/Zuidlijn Amsterdam

Gecertificeerde blusgasinstallaties voor de nieuwe Noord/Zuidlijn Amsterdam

In samenwerking met Thyssenkrupp Liften hebben we detectie- en blusgasinstallaties voor 76 technische ruimten van de roltrappen van de nieuwe metrolijn in Amsterdam mogen ontwerpen en leveren.

Introductie

In samenwerking met Thyssenkrupp Liften hebben we detectie- en blusgasinstallaties voor 76 technische ruimten van de roltrappen van de nieuwe metrolijn in Amsterdam mogen ontwerpen en leveren. In de technische ruimte van elke roltrap staat de motor en besturingskast die de roltrap reguleert. De roltrappen maken onderdeel uit van de vluchtroute, ook als de roltrappen stil staan.

Uitdaging; Geen ruimte voor een systeem

Een technische ruimte van een roltrap is gemiddeld 1 - 2 m3 groot, bestemd voor de motor en besturingskast. Er is weinig tot geen ruimte voor een bijkomende brandblusinstallatie. Daarnaast is zo een ruimte niet geheel afgesloten, wat eigenlijk een vereiste is voor een blusgassysteem.

Aanpak; Flexibel inbouwen

De brandbeveiligingssystemen zijn speciaal ontworpen voor deze specifieke toepassing vanwege het gebrek aan ruimte. Voor deze systemen is gebruik gemaakt van flexibele verbindingen voor rookmelders, doormeldingen en blusslangen. De alarmering en technische meldingen worden doorgemeld aan het hoofdsysteem van de Noord/Zuidlijn. Doordat het zo flexibel is ingebouwd kunnen de systemen bij service- en onderhoudsbeurten geheel uitgenomen worden. Allerminst standaard.

Er is een live test uitgevoerd in een van de roltrappen voordat de systemen zijn ingebouwd. Dit in bijzijn van de Gemeente Amsterdam, opdrachtgever VIA en een inspectie-instelling. Na goedkeuring zijn 76 technische ruimten op 8 stations van de Noord/Zuidlijn voorzien van deze unieke oplossing.

Resultaat; 76 gecertificeerde systemen

We zijn samen met Thyssenkrupp Liften erin geslaagd om deze oplossing te engineeren en goedgekeurd te krijgen door de overheid en gecertificeerd door een erkende inspectie-instelling. Alle 76 technische ruimten zijn voorzien van een detectiesysteem. In de besturingskasten is een blusgasinstallatie ingebouwd.