Foam Exchange Program

Heeft je bedrijf een schuimblusinstallatie? Dan ken je misschien de problematiek rond PFAS, een verzamelnaam van zo’n 6.000 fluorhoudende stoffen. Jarenlang zijn PFAS toegepast in blusschuim, maar de laatste jaren nemen de zorgen over de schadelijke milieueffecten toe. Sommige PFAS zijn inmiddels al verboden; een algeheel Europees verbod op alle PFAS is slechts een kwestie van tijd.

De uitfasering van PFAS

PFAS zijn in het verleden veel toegepast. Bijvoorbeeld in kleding, verpakkingen én in blusschuim. Inmiddels weten we dat deze stoffen zeer toxisch zijn, zich makkelijk verspreiden en niet in het milieu worden afgebroken. Door deze schadelijke effecten voor mens en milieu staat het gebruik van PFAS zwaar onder druk. Bekende PFAS zijn PFOS en PFOA, zogenaamde C8-stoffen.

Beide stoffen zijn in het verleden ook vaak toegepast in de brandbeveiligingsindustrie. Voor PFOS geldt in Europa inmiddels een totaalverbod, en ook de productie en het gebruik van PFOA wordt uitgefaseerd.

Producenten van blusschuim hebben deze uitgefaseerde stoffen de laatste jaren vervangen door alternatieve stoffen. Maar ook deze C6-stoffen zijn fluorhoudend.

Om vervanging van de ene PFAS door een andere te voorkomen, werken Nederland en België mee aan een voorstel voor een Europees verbod op alle PFAS. Dit voorstel kan op ruime steun rekenen in Brussel.

Vrijwel alle schuimvormende blusmiddelen van alle fabrikanten staan in dit verband ter discussie.

Van fluorhoudend naar fluorvrij

Het vervangen van fluorhoudend schuim vraagt bijzondere aandacht. Het risico op restbesmetting van het nieuwe fluorvrije schuim is groot, terwijl elk restant PFAS in een schuimblusinstallatie een risico op een te grote milieubelasting met zich meebrengt.

Het schuimsysteem moet dus zeer grondig gereinigd worden.

Maar er komt meer kijken bij de transitie:

+ Er dient bepaald te worden welk schuimvormend middel het meest geschikt is voor je brandrisico.
De opslagtank met schuim moet geleegd worden.
Het schuimvormend middel moet vervoerd en als chemisch afval vernietigd worden.
Het schuimsysteem moet eventueel technisch aangepast worden.
+ Het spoelwater moet als chemisch afval vernietigd worden
Het schuimsysteem moet opnieuw gevuld worden met nieuw schuim.

 

Wij begrijpen dat je deze werken het liefst in zo weinig mogelijk tijd wilt realiseren, maar met een maximum aan expertise en met de juiste adviezen. Daar helpen wij je graag bij.

Totaaloplossing

Met het Saval Foam Exchange Program ontzorgen wij je volledig bij de overgang naar een nieuw blusschuim. Wij inventariseren de benodigde werken en zorgen voor de planning, coördinatie, begeleiding en uitwerking van het totale traject.

Expertise

Bij Saval hebben wij jarenlang ervaring met het ontwerpen en plaatsen van schuimblussystemen. Daarnaast werken wij nauw samen met gespecialiseerde partners op het gebied van waste management en industriële reiniging.

Meer informatie

Voor meer informatie stuur je een korte email naar: foamexchange@saval.nl
Dan zal één van onze technische specialisten, je vraag persoonlijk beantwoorden.

Alle ins & outs over PFAS en blusschuim vind je in onze blogs

Ga naar onze blog