Saval
  • Blog
  • Brandblusser
  • Brandblussystemen

Bewaak de bedrijfscontinuïteit: benader brandveiligheid risicogericht

  • 03 oktober 2023
  • Tom Weyns
bewaak de bedrijfscontinuiteit benader brandveiligheid risicogericht 2 1024x570
bewaak de bedrijfscontinuiteit benader brandveiligheid risicogericht 4 e1603787647462

Wist je dat één op de twee bedrijven binnen twee jaar na een grote brand failliet gaat? Zelfs als een gebouw aan alle brandveiligheidseisen voldoet, loopt je bedrijf risico’s. Het Bouwbesluit richt zich vooral op het voorkomen van slachtoffers bij een brand, maar niet op het beperken van economische schade. In een risicogestuurde benadering van brandveiligheid staan de specifieke risico’s voor jouw onderneming centraal. Zo is de continuïteit van je organisatie beter beschermd. Een veilig idee!

Veel bedrijven onderschatten de impact van een brand. Dat constateert Brandweer Nederland. Na een brand kan de productie stil komen te vallen, terwijl de vaste lasten doorlopen. Kan je tijdelijk geen producten of diensten meer leveren? Dan zullen jouw klanten misschien overstappen naar een concurrent, waardoor je blijvend omzet verliest. Zo kan een brand de gehele bedrijfsvoering hard raken. Zelfs als je de wettelijke eisen uit het Bouwbesluit altijd strikt hebt nageleefd.

Onvoldoende veiligheidsbesef

Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om zichzelf en anderen te beschermen tegen brand en de gevolgen daarvan. De overheid stelt kaders die het minimale veiligheidsniveau aangeven. Maar het voldoen aan de regelgeving lijkt een doel op zich geworden, concludeert de Rijksoverheid in haar Visie op brandveiligheid. “De inspanning is veelal vervallen tot het toepassen van de regeltjes, zonder besef van achtergrond, redenen en gevolgen.”

Volgens de visie wordt ‘keer op keer’ geconstateerd dat de toepassing van regelgeving niet leidt tot voldoende borging van de brandveiligheid. Personen in een gebouw moeten veilig kunnen vluchten, maar de wet houdt geen rekening met de economische gevolgen van een brand. Veel ondernemers leven de wetgeving na, maar hebben onvoldoende oog voor de specifieke risico’s voor hun organisatie. Daardoor ontstaat de indruk ‘dat het om de regels gaat en niet om het doel achter de regels, namelijk brandveiligheid’. “Brandveiligheid lijkt verworden tot een papieren werkelijkheid,” constateren de opstellers.

bewaak de bedrijfscontinuiteit benader brandveiligheid risicogericht 3 e1603787497844


Afbeelding productie proces ter illustratie

De risico’s centraal

Wil je onbezorgd kunnen ondernemen? Dan is het verstandig om verder te kijken dan de wettelijke brandveiligheidseisen. Stel de risico’s voor jouw organisatie centraal. In een risicogestuurde benadering koppel je brandveiligheid aan de doelstellingen van je bedrijf. Je kijkt proactief naar de maatregelen die je kunt nemen om jouw bedrijfspand zo veilig mogelijk te maken. Je voldoet minimaal aan de wettelijke eisen, maar daarnaast kun je besluiten om méér te doen. Zo ben je beter beschermd tegen risico’s die de continuïteit van je onderneming kunnen bedreigen. Ook dat is ondernemen – maar dan veiliger.

Meer weten?

Wil je de brandveiligheid van jouw organisatie beter borgen? Met meer dan 95 jaar ervaring op het gebied van brand- en vluchtveiligheid weten wij bij Saval precies wat je nodig hebt om de brandveiligheid van jouw organisatie te optimaliseren. Met slimme oplossingen ben je veiliger uit – en soms zelfs goedkoper.

Wij helpen jou om de risico’s voor jouw organisatie centraal te stellen. Onze specialisten leveren niet alleen een passende totaaloplossing, maar bieden ook deskundig advies en ondersteuning bij het beveiligen van risico’s. Wij zijn jouw gesprekspartner, vanaf het voortraject tot en met het duurzaam borgen van de brandveiligheid van jouw organisatie. Onze specialisten denken graag met je mee.

Deel dit artikel