• Blog
  • Onderhoud
  • Ontruiming
  • MVO

Saval fabriek over op LED-verlichting

  • 09 oktober 2023
  • Tom Weyns
saval fabriek led verlichting 9 1024x576
saval fabriek led verlichting 6

VAN TOEN NAAR GROEN

Sinds 1925 zijn we bezig om beginnende branden te bestrijden voordat ze uit de hand lopen. Daarmee hebben we al die jaren schade aan omgeving, kapitaal én mensen voorkomen.

In onze werkwijze houden we steeds rekening met de veranderende wereld. Daarbij luisteren we niet alleen naar nieuwe behoeften van onze opdrachtgevers, maar zijn veiligheid, digitalisering, innovatie en duurzaamheid altijd belangrijke thema’s.

Ook onze impact op het milieu als bedrijf dringen we waar we kunnen nog verder terug. We zijn met zijn allen verantwoordelijk om duurzaamheid serieus te nemen. Zodoende houden directie en management van Saval structureel diverse initiatieven ter verbetering op de agenda. Op elk initiatief van Saval dat bijdraagt aan duurzaamheid zijn we best trots.

LED OP DE WERKVLOER

Medio juli 2019 vervangen we de verlichting in de Fabricage- en Logistiekhallen door LED-verlichting. De huidige op circa 7 meter hoogte hangende Thermo Luminescentie (TL) buizen zijn dan na 3 maal in 15 jaar te zijn gewisseld, toe aan complete vervanging. Een goed moment om op dat vlak in te spelen op de grote groene trend van deze tijd: energiebesparing.

saval fabriek led verlichting 4


Van TL naar LED

LED bespaart ten opzichte van conventionele TL-verlichting ongeveer 60%. Voor de huidige energie-onzuinige verlichting in de hal betalen we momenteel meer dan € 11.000 per jaar energiekosten. De 480 TL-buizen van 58 watt met voorschakeling worden ingeruild voor 240 LED-panelen die op de bestaande armaturen kunnen worden ingeplugd. Met deze nieuwe LED-armaturen kan ruim € 7.000 worden bespaard.

Natuurlijk zijn er de aanschaf en de installatie die ook kosten met zich meebrengen, maar uiteindelijk is de terugverdientijd voor de aanschaf minder dan 3,5 jaar. Met een geschatte levensduur van 17 jaar voor deze armaturen is dat een uitermate aantrekkelijke investering.


Behalve het kostenvoordeel zal ook de lichtopbrengst op vloerniveau verbeteren. Dit zal zeker de veiligheid ten goede komen, met name in de magazijnen tussen de opslag stellingen.

Met deze omschakeling naar LED-verlichting zijn we ruim op tijd voor de datum van 1 juli 2020. Vanaf die datum zijn bedrijven verplicht enkel LED-verlichting te gebruiken, zoals aangekondigd in een motie welke werd aangenomen door de Tweede Kamer. (Bron: Led Magazine)

saval fabriek led verlichting 7 1024x576
saval fabriek led verlichting 8 1024x576
saval fabriek led verlichting 9 1024x576

Armaturen geleverd door MacLean / RetroFix en geïnstalleerd door Van Dijnsen uit Breda.

Deel dit artikel