• Nieuws
  • Blusschuim
  • Brandveiligheid
  • Fluorvrij

Stop met PFAS en spaar het milieu en je portemonnee

  • 02 december 2022
  • Hilko Weening

Buiten het feit dat PFAS houdende schuimblussers gewoon niet goed voor het milieu zijn, kunnen ze je de komende jaren ook veel geld gaan kosten.

stop met pfas en het onnodig uitgeven van geld

Buiten het feit dat PFAS houdende schuimblussers gewoon niet goed voor het milieu zijn, kunnen ze je de komende jaren ook veel geld gaan kosten. Eén ding is zeker, binnen afzienbare tijd is het hebben van een schuimblusser met PFAS verboden. Er liggen op Europees niveau restrictievoorstellen klaar die productie en bezit aan banden leggen. Het is daarom weggegooid geld om nu nog een nieuwe fluorhoudende schuimblusser aan te schaffen, terwijl er gewoon uitstekende fluorvrije alternatieven zijn.

Brandblussers moeten om de 20 jaar vervangen worden. Van schuimblussers die nu die leeftijd bereiken kunnen we met grote zekerheid zeggen dat deze schadelijk PFAS bevatten. Met uitzondering van vetblussers, deze bevatten een andere vorm van (SVM) schuimvormendmiddel zonder enige PFAS. Om deze fluorhoudende blussers nu te vervangen met een soortgelijk exemplaar zou geen verstandige keuze zijn, aangezien deze binnen enkele jaren weer vervangen moeten worden. Maar dat geldt ook voor schuimblussers die binnenkort aan uitgebreid onderhoud of revisie toe zijn (elke 5 en 10 jaar). In die jaren liggen de onderhoudskosten wat hoger, dus ook een goed moment om alvast over te stappen op een fluorvrije schuimblusser en niet onnodig geld in dat extra onderhoud te steken.

Ons advies is daarom: Is jouw schuimblusser nu aan vervanging of revisie toe, koop dan een fluorvrije schuimblusser. Dit voorkomt dat je over over een aantal jaar opnieuw moet investeren!

Is een fluorvrije schuimblusser net zo goed als traditionele schuimblussers?

Absoluut! Zonder de vervelende 'forever chemicals' is onze PFAS-vrije variant uitstekend te gebruiken op vaste stof branden (A klasse), vloeistofbranden (B klasse) en de 9 liter variant is zelfs NTA 8133:2021 gecertificeerd. Dat wil zeggen te gebruiken op Lithium-Ion branden tot 600 Wh.

Hoe goed de F3 blusser te gebruiken is op vloeistofbranden zie je hieronder.

Wanneer moet ik actie ondernemen?

Zoals het er nu naar uitziet wordt het PFAS verbod dit jaar door de Europese Unie doorgevoerd. Dit wil zeggen dat er door de brandblusserfabrikanten geen schuimblussers met geperfluoreerde bestandstandsdelen meer gefabriceerd mogen worden. Vervolgens moet binnen de daaropvolgende jaren alle PFAS houdende schuimblussers vervangen worden door PFAS vrije schuimblussers, bezit wordt namelijk ook verboden.

Kunnen wij je helpen bij de transitie naar een PFAS vrije brandbeveiliging?

De deadline is dichterbij dan je denkt. Het is dan ook zonde om in deze 5 à 6 jaar onnodig kosten te maken door de aanschaf van PFAS houdende schuimblussers welke in die periode verboden gaan worden.

Aangezien we een heel goed alternatief zonder PFAS hebben stelt een van onze adviseurs graag samen een plan van aanpak met je op om verstandig over te stappen.

Deel dit artikel