MVO: De opkomst van thuiswerken en webinars

Iedereen heeft begin 2020 een flinke omschakeling moeten maken om door de komst van het COVID-19 virus bereikbaar te blijven. Zowel de interne communicatie met collega’s als externe communicatie met (potentiële) klanten werd een stuk moeilijker. Hierdoor zijn we bij Saval in een digitale stroomversnelling terechtgekomen.

Uiteraard was iedereen al ‘online’, maar door de vele beperkingen die het virus met zich meebracht, zijn tools zoals Microsoft Teams en diverse Webinar programma’s enorm snel geaccepteerd en inmiddels onmisbaar geworden binnen de organisatie.

MVO: De opkomst van thuiswerken en webinars

Thuiswerken voor een groot deel van de organisatie

Nadat de overheid met strenge maatregelen kwam, halverwege 2020, zijn veel collega’s volledig of gedeeltelijk thuis gaan werken. Dit was natuurlijk sterk afhankelijk van de desbetreffende functies; onze monteurs bleven natuurlijk, als cruciale dienstverleners, de brandbeveiligingsproducten en -systemen van onze klanten op locatie onderhouden.

Interne communicatie verschoof van face-to-face naar voornamelijk email, VOIP en Microsoft Teams. Deze overgang is voor vrijwel iedereen vlekkeloos verlopen. Onze vertegenwoordigers pakten eerder de telefoon of maakten gebruik van Teams, Zoom of een ander videoconferentie programma.

Nu, hopelijk, het einde van de pandemie in zicht is, zullen veel van deze (tijdelijke) oplossingen blijven. Simpelweg omdat ze productiviteit en gemak ten goede komen.

 

Zelf georganiseerde webinars voor product demonstraties

Vóór de pandemie organiseerden wij met grote regelmaat product demo’s en klantdagen bij ons of bij klanten op locatie. Voor onze CFI Rim Seal brandbeveiliging systemen reisden onze product experts en vertegenwoordigers de hele wereld af om demonstraties en trainingen te geven. Na snel schakelen hebben wij zowel een indoor en outdoor studio gerealiseerd waardoor deze presentaties toch door konden gaan. Met veel positieve reacties van onze klanten!

Voor ons nieuwe Safety Connect systeem organiseren wij ook met regelmaat webinars om klanten wegwijs te maken in de mogelijkheden van dit systeem. Dit doen we zowel zelfstandig als in samenwerking met partners, zoals Best Deal.

 

Resultaten van thuiswerken en het organiseren van webinars

Het gebruik van webinars en het mobiel- en thuiswerken heeft een aantal positieve resultaten tot gevolg gehad:

  • Een drastische afname van zakelijke kilometers, zowel per auto als per vliegtuig;
  • Een effectievere manier van werken, veel face-to-face vergaderingen zijn vervangen door ‘snellere’ online meetings;
  • Microsoft Teams is van grote waarde gebleken voor onze dagelijkse werkzaamheden. Er wordt veel effectiever samengewerkt en gecommuniceerd;
  • Thuiswerken voor functies die dit toelaten hebben de voor- en nadelen van hybride werken blootgelegd;
  • Webinars zijn een krachtige tool gebleken, waarvan wij ook ná de pandemie, gebruik blijven maken (alhoewel wij Face-to-Face contact prefereren).
Geschreven door Norbert Albersen (Managing Director)
Saval