Wat voor type blusser blijft bruikbaar en effectief als het vriest?

Door het mooie winterweer de afgelopen en komende dagen krijgen wij best veel vragen van klanten betreffende de effectiviteit van hun draagbare blusmiddelen in deze vrieskou. Ondanks de lage temperatuur verminderd het risico op brand vaak niet en wil je toch kunnen ingrijpen wanneer er brand uitbreekt. We leggen je uit welke brandblussers je kunt gebruiken als het vriest en op wat voor brandklassen.

 

Poederblussers, te gebruiken tot -30°C!

De meest voorkomende brandblussers op buitenlocaties zijn toch poederblussers. Doordat deze blussers geen water bevatten blijven ze operationeel op zeer lage temperaturen. Poederblussers zijn er in verschillende varianten. Onze P Poederblusser is geschikt voor B (vloeistof) en C (gas) branden. De PG Poederblusser met ABC poeder is geschikt voor A (vaste stof), B (vloeistof) en C (gas) branden. Onze Monnex PX Poederblussers zijn net zoals de P Poederblussers geschikt voor B & C branden. De PM Poederblusser komen we in de praktijk niet zo heel veel tegen, deze blusser wordt gebruik voor D (metaal) branden. De compacte P2P poederblusser is eveneens bruikbaar in de vrieskou, de kleine 2 kilogram poederblusser is effectief tegen A, B & C branden.

Een groot nadeel van poederblussers is de grote nevenschade die ontstaat door het bluspoeder bij gebruik. Het zout wat in deze blussers zit gaat zich hechten aan printplaten en andere materialen die gevoelig zijn voor oxidatie. Met grote schadeposten als gevolg. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking.

 

Vorstvrije schuimblussers, te gebruiken tot -30°C!

De meest ideale draagbare brandblusser, zonder de grote nadelen van een poederblusser, is in onze optiek de vorstvrije schuimblusser. Deze blussers bevatten water met een antivriesmiddel en een schuimvormend middel. Het hoogwaardige blusschuim in de Bioclass IFP constante druk blussers is speciaal ontwikkeld om te gebruiken in extreem lage temperaturen (vorstvrij tot 30 graden onder nul!). Daardoor zijn deze brandblussers geschikt om bijvoorbeeld parkeergarages en andere “vorstgevoelige” gebouwen en gebieden te beveiligen tegen brand. De Bioclass IFP schuimblusser is effectief tegen A (vaste stoffen) en B (vloeistof) branden.

Onze Compacte Bioclass ABF schuimblusser (2 & 3 liter) is ook vorstvrij tot 30 graden onder nul. De blussers is te gebruiken of A (vaste stoffen), B (vloeistof) en F (Vet en Olie) branden. Doordat deze blusser zo compact is, is deze uitermate geschikt voor in de caravan, de bestelbus of boot.

 

Toch nog vragen?

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen hebben, begin dan een chat met ons of vul het contactformulier in.