
Saval verhoogt het brandveiligheidsniveau bij AEB
Het Afval Energie Bedrijf (AEB) is een afvalverwerkingsbedrijf in Amsterdam. AEB verwerkt afval uit Amsterdam en regio, en heeft beschikking over drie afvalverbrandingsinstallaties. Op deze manier zetten zij afval om in elektriciteit, stadswarmte en hoogwaardige bouwmaterialen. Elke dag zetten ca. 400 medewerkers zich in om zo’n half miljoen vuilniszakken en 3000 ton bedrijfsafval te verwerken tot duurzame energie en herbruikbare grondstoffen.
Scope van de opdracht
Wij zijn als fire safety specialist betrokken door AEB om brandveiligheidsoplossingen te bieden voor de specifieke risico’s van afvalverwerking en daarbij behorende procesinstallaties. Na een intensief best value procurement traject hebben we een overeenkomst gesloten. De werkzaamheden zijn in januari 2019 gestart.
De ruimtes die beveiligd moesten worden waren vooraf bekend. De technische invulling van de oplossingen is geheel door ons verzorgd. Wij hebben diverse brandbeveiligingsinstallaties ontworpen en geïnstalleerd in de HRC en AEC centrales in het Westelijk Havengebied. Wij waren verantwoordelijk voor de uitgangspunten, implementatie van de FM Global datasheets en acceptatie van de verzekeraar, in dit geval FM Global.

Verzekerbaar door FM Global
Alle oplossingen zijn direct door verzekeringsmaatschappij FM Global gekeurd, zonder de bemiddeling van inspectiebureaus. De belangrijkste reden hiervoor was dat alles verzekerbaar moest zijn door FM Global. Zij kijken naar de bestaande risico’s en de effecten van een incident op de continuïteit van het proces. Daarom zijn alle bedrijfskritische processen beveiligd tegen brand.
Diverse brandrisico's
AEB heeft te maken met diverse brandrisico’s die op verschillende manier beveiligd worden.
We lichten een aantal voorbeelden toe:

Turbine
Er zijn verschillende risico’s gebonden aan de turbines en onderdelen van de turbines. In de omkasting van de turbine is een FM approved lagedruk watermistsysteem geïnstalleerd welke wordt aangestuurd door vlammenmelders. Een bijkomend risico van de turbine is het bezwijken van de smeerolieleiding. Waardoor gedurende de uitlooptijd van de turbine langere tijd brandbare smeerolie zich kan verspreiden in de proceskelder onder de turbine. Dit risico wordt beperkt door een sprinklerinstallatie met schuimbijmenging. Een ander risico is de olievoorziening van de turbine, deze bestaat uit een olievoorraad en pompen. Deze zijn beveiligd met vlammenmelders en lagedruk watermistsysteem.

Kritische schakelruimtes
Dit zijn 14 E-ruimtes met een onderliggende kelder voor stroomverdeling van zeer kritische bedrijfsprocessen voor de pompen, kranen, ventilatoren, enz. Alle ruimtes zijn beveiligd met een aspiratiedetectie- en blusgassysteem. Het blusgasmiddel dat is gebruikt is FM Approved IG541, dit is als IG55 met een aandeel CO2. Om de ruimtes geschikt te maken voor blusgasinstallaties zijn alle mechanische brandkleppen in de luchtkanalen voorzien van aandrijfmotoren zodat automatische aansturing mogelijk is.

Operator kraancabine
Deze is beveiligd met een deluge sprinkler. Mocht er een brand uitbreken in de afvalberg, in de bunker dan kan de operator van de kraan het afval zo snel mogelijk in de trechter naar de oven verplaatsen om deze brand te beheersen. Om te voorkomen dat de cabine te warm wordt is deze voorzien van een koelsysteem.
Installaties die wij hebben ontworpen en geïnstalleerd
+ Twee reinwatertanks met een capaciteit van gezamenlijk 2,5 miljoen liter water.
+ Pompkamer met drie grote diesel gedreven bluspompen, in totaal verpompen ze 18.500 liter per minuut met een druk van 12 bar.
+ Ondergronds bluswaterleidingen.
+ Lagedruk watermistsystemen voor drie turbine omkastingen en bijbehorende oliekelders.
+ Sprinkler- en sprinklerschuimsystemen voor technische ruimten onder de turbines.
+ Sprinklersystemen voor drie step-up transformatoren.
+ Droge- en deluge systemen met 2000 sprinklerkoppen in de storthallen en vuilbunker.
+ 60 blusgascilinders (80 liter per cilinder) en 3 km rookaanzuigbuis voor de beveiliging van vele elektrische ruimten.
+ Brandmeld-, stuur- en sprinklermeldcentrales zijn onderling met glasvezel gekoppeld voor centrale uitlezing in de controle kamer.
Aanvullend gaan we de komende 5 jaar zorg dragen van het onderhoud van de geleverde installaties om daarmee een optimale beschikbaarheid te waarborgen.
Notice: Undefined index: height in /app/public/wp/wp-includes/class-oembed.php on line 512
Montage
De uitdaging was om alle montage werkzaamheden uit te voeren gedurende de normalen processen van AEB, zonder deze te verstoren. Planning, communicatie en een goede samenwerking met alle partijen waren hierin cruciaal. Bij de start van het project zijn goede werkafspraken gemaakt, gestructureerd en regelmatig overleg gepland.
< Bekijk de video om een indruk te krijgen van het proces van AEB.

Nauwe samenwerking
De aanpak was tevens afgestemd op de nauwe samenwerking met FM Global. Alle ontwerpen zijn voorgelegd aan de verzekeraar en definitief gemaakt conform de FM datasheets. We hebben samen gezocht naar passende oplossingen voor alle partijen. Tijdens het installatieproces zijn er met regelmaat opnames gedaan door FM Global om zeker te zijn dat het voldoet aan alle vereisten.
Trainingssessies
Om de medewerkers van AEB te informeren over de werking van de brandbeveiligingsinstallaties zijn er intensieve trainingssessies gehouden. Zowel theoretisch als in de praktijk om kennis te kunnen maken met de werking en om juist te kunnen reageren in nood situaties.
De hele training is door AEB op video vastgelegd zodat in de toekomst ook nieuwe medewerkers zelfstandig getraind kunnen worden. Voor een eerste kennismaking is door AEB een korte instructie film gemaakt, bekijk deze hier.

Bij dit project heeft Saval haar kunde kunnen laten zien in het realiseren van complexe projecten in een uitdagende omgeving. Dit mede door het vertalen van de FM Global eisen in passende brandveiligheidsoplossingen in de processen bij AEB.