Hoogste toren van Nederland voorzien van nieuwste detectie- en blustechniek

Hoogste bouwwerk van Nederland voorzien van nieuwste detectie- en blustechniek

De Gerbrandytoren, ook bekend als Zendmast Lopik, is met 372 meter de hoogste constructie van Nederland. Het is een van de belangrijkste zendmasten van Nederland voor FM-radio, televisie en alarmeringen van hulpdiensten.

De toren bestaat uit een betonnen toren van ongeveer 100 meter hoog, daarop een stalen mast van 260 meter en een antenne, waardoor de totale hoogte 372 meter is. De stalen mast heeft een diameter van 2 meter, weegt 235 ton en wordt door tuidraden gesteund. De stalen mast hebben wij voorzien van een nieuw detectie- en blusgassysteem.

Vroegtijdige detectie en automatische blussing

De gehele stalen mast is voorzien van een hooggevoelig rookaanzuigsysteem, ook bekend als aspiratiedetectie. Dit systeem is in staat vroegtijdig een brand te detecteren. Daarnaast is de mast voorzien van een automatisch SK InerFlex® blusgassysteem. Er zijn twee overdrukvoorzieningen geplaatst bij de grens met het beton op 100 meter hoogte en één bovenin de toren. Het blusgas drukt de zuurstof via de bovenkant van de toren naar buiten indien er brand ontstaat. Het blusgas is veilig voor de aanwezige zenders en andere elektrische apparatuur.

Wil je meer weten over onze aanpak?

Lees meer