Saval
Tankopslag Verbeke 3 1920x1080
Proefblussing met een nieuwe schuimmenger bij Tank Opslag Verbeke

Proefblussing met een nieuwe schuimmenger bij Tank Opslag Verbeke

Tank Opslag Verbeke is dienstverlener voor de chemische en petrochemische industrie, Van opslag, transport, drumming en blending. De terminal is strategisch gelegen langs belangrijke vaarroutes.

Tank Opslag Verbeke is dienstverlener voor de chemische en petrochemische industrie, van opslag, transport, drumming en blending. De terminal is strategisch gelegen langs de belangrijkste vaarroutes van Antwerpen en Brussel, daarnaast bereikbaar via het spoor en de snelweg.

De situatie

In 2016 is de site in Hemiksem uitgebreid met zes nieuwe opslagtanks. De tanks staan in een tankput en zijn verbonden met het laadstation voor trucks en een jetty. Er zijn twee uitdagingen waar Tank Opslag Verbeke mee te maken had.

Tankopslag Verbeke 6 1920x1080

Uitdaging: Tijdbesparing is een must

Er was onvoldoende beschikbaar bluswater debiet voor het brandblussysteem van de nieuwe tankput om de vereiste flexibiliteit mogelijk te maken. Daarnaast moest de eigen brandweerdienst het brandblussysteem activeren, waarbij inzet van het brandweervoertuig nodig was. Het brandweervoertuig vermengde het blusschuimconcentraat met het bluswater. Het aansluiten van de slangen aan het manifold van het blusschuimsysteem duurde te lang, waardoor een incident zoals een putbrand catastrofaal zou zijn.

Tankopslag Verbeke 7 1920x1080

Resultaat: Toevoegen van een schuimmenger

In het manifold van het bestaande blusschuimsysteem is een schuimmenger geïnstalleerd met een kleine voorraad blusschuimconcentraat. Op deze manier kan het blusschuimsysteem snel worden geactiveerd en kan de tankput worden beschuimd. De beschikbare hoeveelheid schuim is voldoende om de aanrij- en opsteltijd van de brandweerdienst te overbruggen. Door gebruik te maken van blusschuim van hogere kwaliteit kan de gewenste flexibiliteit bereikt worden met een lager bluswater debiet. Op deze manier werden beide uitdagingen aangepakt.

Tankopslag Verbeke 2 1920x1080

Brandweervoertuig

Wij hebben voor Tank Opslag Verbeke ook de bijmenginstallatie op het brandweervoertuig mogen ontwerpen samen met ons zusterbedrijf Knowsley SK in Manchester. De klant wilde het voertuig zo breed mogelijk in kunnen zetten op het terrein. Eén van de uitdagingen was de beperkte ruimte op het voertuig. In samenwerking met Knowsley SK hebben we een installatie ontworpen en een Midi en een Maxi Turbinator geleverd. Dit is een water aangedreven schuimmenger die in staat is blusschuimconcentraat nauwkeurig te mengen met water. Hiermee is het voertuig op de meest mogelijke manieren inzetbaar op het terrein van Tank Opslag Verbeke.

Proefblussing

De aanpassingen aan het blusschuimsysteem moesten geverifieerd worden. Hiervoor hebben wij een proefblussing uitgevoerd in aanwezigheid van een keuringsinstantie. Tijdens het proefblussen zijn diverse testen uitgevoerd. We hebben de daadwerkelijke bluswatercapaciteit gemeten en de werking van de Turbinator gecontroleerd: de mengverhouding van het blusschuim met het water. De resultaten van alle testen waren goed, waardoor het een geslaagde blusproef was.