• Nieuws
  • Blusschuim
  • Brandveiligheid
  • Brandblusapparatuur

Saval brengt brandblussers met volledig fluorvrij blusschuim op de markt.

  • 18 september 2019

Saval is na 8 jaar intensieve research, in samenwerking met TNO en andere Europese partijen er als eerste in geslaagd om een volledig fluorvrij schuim voor brandblussers te ontwikkelen.

home 29 600x410

Saval, onderdeel van de SK FireSafety Group (SKG), is na 8 jaar intensieve research, in samenwerking met TNO en andere Europese partijen er als eerste in geslaagd om een volledig fluorvrij schuim voor brandblussers te ontwikkelen dat een goed blusvermogen op vaste stoffen en vloeistoffen combineert met het beste milieuprofiel na zuiver water. De toevoeging van fluor aan blusschuim zorgt voor ongekende blusprestaties. Echter breken deze fluor-koolstof verbindingen niet af in het milieu en hopen ze zich op in de vetweefsels van dieren. Daardoor kan langdurige blootstelling aan - op zichzelf - ongevaarlijke hoeveelheden toch leiden tot gezondheidsschade.

Al vanaf de jaren ’90 heeft Saval - met het blusvermogen als primaire uitgangspunt - diverse malen het fluorgehalte in haar schuimblussers verder aangescherpt om deze milieubelasting te minimaliseren. Deze Bioclass serie brandblussers van Saval hebben daardoor allen een milieuverantwoorde vulling. Fluor kon tot op heden echter niet volledig achterwege worden gelaten. Kleine hoeveelheden blusschuim, zoals gebruikt in brandblussers, konden een brand alleen doven met een minimale hoeveelheid fluor. Tot voor kort was volledig fluorvrij blusschuim alleen beschikbaar in bulk, toegepast door bijvoorbeeld brandweer en in schuimblussystemen. Met de uitvinding van de nieuwe Bioclass F3 schuimblusser is die tijd voorbij. Om bovengemiddelde brandrisico’s het hoofd te kunnen bieden is fluor in schuimblussers nog steeds gewenst. Voor alle andere gevallen is fluor overbodig en een duurzame keuze is nu voorhanden. De schuimblussers zijn op de Nederlandse en Belgische markt beschikbaar in een 6 liter uitvoering.

Voortdurend inspelen op vraag vanuit de maatschappij.

Norbert Albersen, Business Unit Director First Intervention Solutions van de SK Firesafety Group licht toe:  “Met deze fluorvrije schuimblussers spelen we direct in op de behoefte in de maatschappij voor steeds milieuvriendelijkere producten. Onze afdeling productontwikkeling is op die manier voortdurend bezig onze producten te verbeteren of nieuwe innovaties te ontwikkelen. Hierbij staat uiteraard veiligheid voorop. Voor ontelbare situaties met een gemiddeld brandrisico is fluorvrij blusschuim zeer geschikt. Alleen wanneer uw brandrisico een groter blusvermogen vraagt, adviseren we u een bijpassend alternatief.”

 

Meer lezen over onze fluorvrije alternatieven?

Lees hier verder

Deel dit artikel