Fluorvrije schuimblussers en schuimbluswagens

In de komende jaren moeten alle schuimblussers en schuimbluswagens PFAS- / fluorvrij zijn. Op korte termijn worden de wettelijke regels aangescherpt en samen met Saval ben je goed voorbereid en PFAS vrij binnen de verwachte termijnen van de wetgeving. De blusschuimtransitie raakt ook jouw bedrijf.

Start nu met de plannen voor het uitfaseren van jullie PFAS-/fluorhoudende blustoestellen. Pak het slim aan; vraag professioneel advies via het contactformulier onderaan deze pagina.

Fluorvrij 12

Kies voor een slimme transitie binnen de regels van de nieuwe wetgeving

PFAS is een verzamelnaam voor zo’n 6.000 stoffen die in allerlei producten zitten, zoals regenkleding, anti-aanbakpannen, mobiele telefoons en cosmetica. Zo ook in blusschuim, onder de naam ‘fluor’. Daarom produceert Saval, als enige in Nederland, al een aantal jaar PFAS vrij blusschuim.

Een Europees verbod op PFAS komt eraan. Het streven is uiterlijk 2029. Omdat we continu onze producten en diensten verduurzamen, omarmen wij deze logische stap naar een beter milieu. Wij zijn gestopt met de productie van fluorhoudende schuimblussers, omdat fluor echt niet meer hoeft. Met een Europees verbod zal dan ook het onderhoud van fluorhoudende schuimblussers stoppen.

Gelukkig zijn er heel goede alternatieven: Fluorine Free Foam, ofwel Bioclass F3.

Gedetailleerde informatie over fluorvrije schuimblussers vind je hier

Waarom een Europees PFAS-verbod?

Bij gebruik en via afvalstromen komen sommige PFAS onbedoeld in het milieu terecht, en ook in ons voedsel en drinkwater. Omdat deze stoffen niet afbreken hopen ze in de loop der jaren op. Gezien de schadelijke eigenschappen van PFAS vormt dit een risico voor het milieu en voor onze gezondheid.

Meer hierover vind je op onze pagina PFAS en het milieu.

Hoe nu verder?

Wil je met ons in gesprek voor een plan van aanpak om gefaseerd van je fluorhoudende blussers af te komen? Vul dan hieronder je gegevens in.

Het gaat elk bedrijf in Nederland en België treffen. Vanaf nu is elke uitgave aan PFAS-houdende producten zeer onverstandig. Laten we er samen zo slim mogelijk op anticiperen.

Hieronder nog enkele officiële bronnen waar wij ons advies op baseren.

Norbert Albersen - Managing Director Saval