Het pad naar fluorvrij blusschuim

In de komende jaren moet al het blusschuim PFAS- / fluorvrij zijn. Op korte termijn worden de wettelijke regels aangescherpt en Saval is er klaar voor. De blusschuimtransitie raakt ook jouw bedrijf. We helpen je bij het kiezen van het juiste moment.

Fluorvrij 6

 

Saval stopt met fluorhoudend schuim in brandblussers om je nu al voor te bereiden op deze onvermijdelijke overgang

 

 

Binnen enkele jaren is PFAS in Europa verboden

PFAS is een verzamelnaam voor zo’n 6.000 stoffen die in allerlei producten zitten, zoals regenkleding, anti-aanbak pannen, mobiele telefoons en cosmetica. In blusschuim ook, onder de naam ‘fluor’.

Een Europees verbod op PFAS komt eraan. Het streven is uiterlijk 2028. Omdat we continu onze producten en diensten verduurzamen, omarmen wij deze logische stap naar een beter milieu. Wij kiezen er daarom voor te stoppen met de productie van fluorhoudende schuimblussers omdat fluor echt niet meer hoeft.

Er is een heel goed alternatief: Fluorine Free Foam, ofwel Bioclass F3.

Gedetailleerde informatie over fluorvrije schuimblussers vind je hier

Waarom een Europees PFAS verbod?

Bij productie in de fabrieken, bij gebruik en via afvalstromen komen sommige PFAS onbedoeld in het milieu terecht, en ook in ons voedsel en drinkwater. Omdat deze stoffen niet afbreken hopen ze in de loop der jaren op. Gezien de schadelijke eigenschappen van PFAS kan dit een risico vormen voor het milieu en voor onze gezondheid.

Meer hierover vind je op onze pagina PFAS en het milieu.

Belangrijke momenten

Hoe nu verder?

Wil je met ons in gesprek voor een plan van aanpak om gefaseerd van je fluorhoudende blussers af te komen? Vul dan hieronder je gegevens in.

Het gaat elk bedrijf in Nederland en België treffen. Vanaf nu is elke uitgave aan PFAS-houdende producten zeer onverstandig. Laten we er samen zo slim mogelijk op anticiperen.

Hieronder nog enkele officiële bronnen waar wij ons advies op baseren.

Norbert Albersen - Managing Director Saval