Fluorvrije schuimblussers en schuimbluswagens
In de komende jaren moeten alle schuimblussers en schuimbluswagens PFAS- / fluorvrij zijn. Op korte termijn worden de wettelijke regels aangescherpt en samen met Saval ben je goed voorbereid en PFAS vrij binnen de verwachte termijnen van de wetgeving. De blusschuimtransitie raakt ook jouw bedrijf.
Start nu met de plannen voor het uitfaseren van jullie PFAS-/fluorhoudende blustoestellen. Pak het slim aan; vraag professioneel advies via het contactformulier onderaan deze pagina.
Kies voor een slimme transitie binnen de regels van de nieuwe wetgeving
PFAS is een verzamelnaam voor zo’n 6.000 stoffen die in allerlei producten zitten, zoals regenkleding, anti-aanbakpannen, mobiele telefoons en cosmetica. Zo ook in blusschuim, onder de naam ‘fluor’. Daarom produceert Saval, als enige in Nederland, al een aantal jaar PFAS vrij blusschuim.
Een Europees verbod op PFAS komt eraan. Het streven is uiterlijk 2029. Omdat we continu onze producten en diensten verduurzamen, omarmen wij deze logische stap naar een beter milieu. Wij zijn gestopt met de productie van fluorhoudende schuimblussers, omdat fluor echt niet meer hoeft. Met een Europees verbod zal dan ook het onderhoud van fluorhoudende schuimblussers stoppen.
Gelukkig zijn er heel goede alternatieven: Fluorine Free Foam, ofwel Bioclass F3.
Gedetailleerde informatie over fluorvrije schuimblussers vind je hier

Bespaar kosten
Saval levert al een aantal jaar fluorvrije schuimblussers die niet vervangen hoeven te worden. Met de inname van fluorhoudende blussers tijdens onderhoud, bespaar je kosten. Begin tijdig; wat de kosten voor inname van fluorhoudende blussers zullen aanzienlijk stijgen in de komende periode. Niet alleen door de massale uitfasering van fluor, maar ook door de steeds strengere restricties voor inname en verwerking.

Verplicht vervangen van blusschuim
Aan de hand van onderstaand pad helpen we je om inzicht te krijgen in het transitieproces naar fluor en PFAS vrije schuimblussers. Dit tijdspad, tot het verbod, bestaat uit 4 fasen.
Wacht niet te lang met het uitfaseren van jullie fluorhoudende brandblussers. Kom in actie en laat je adviseren over jullie beste uitfaseringspad!

Voorstel voor Europees verbod ingediend
Na het voorstel door 5 landen in juli 2021 aan Europees chemicaliën agentschap (ECHA), heeft ECHA in februari 2022 een pre-publicatie van het restrictievoorstel gedaan. Bekrachtiging werd in 2023 verwacht en een afzonderlijke raadpleging met een duur van 60 dagen, is sinds 15 maart 2023 van start gegaan. Het ontwerpadvies van het SEAC, over het voorstel van ECHA, is daarmee in behandeling genomen. Naar verwachting zal in juni 2023 het advies om PFAS-houdend blusschuim te verbieden, ter ondertekening worden voorgelegd aan de Europese Unie.

Er komt binnen 6 jaar een Europees verbod
Wij kiezen er voor niets anders meer aan te bieden dan schuimblussers zonder fluor. Wil je toch nog een fluorhoudende schuimblusser aanschaffen of laten onderhouden, dan is dat voor de korte termijn en je eigen keuze. Wij kiezen voor het milieu.
Ook het blussen van vetbranden en accubranden (Li-Ion) is fluorvrij mogelijk bij ons. Voor vorstgevoelige locaties zijn onze poederblussers een uitstekend alternatief.

Start de transitie naar fluorvrij
Saval helpt bij jullie transitie naar fluorvrij. Wij adviseren en jij bepaalt hoe je de transitie naar fluorvrij inricht. Maak weloverwogen keuzes voor jullie uitfaseringstraject. Zorg dat je klaar bent vóór het verbod in 2029. Het gebruik en bezit van fluorhoudende blusmiddelen is dan verboden.

Er is een Europees verbod op levering, gebruik en bezit
In 2024 is er een verbod op levering van PFAS-/fluorhoudend schuim (voor zowel schuimblussers & schuimbluswagens als schuimvullingen) in heel Europa.
In 2029 moeten definitief alle fluorhoudende schuimblussers vervangen zijn door een fluorvrije variant.
Waarom een Europees PFAS-verbod?
Bij gebruik en via afvalstromen komen sommige PFAS onbedoeld in het milieu terecht, en ook in ons voedsel en drinkwater. Omdat deze stoffen niet afbreken hopen ze in de loop der jaren op. Gezien de schadelijke eigenschappen van PFAS vormt dit een risico voor het milieu en voor onze gezondheid.
Meer hierover vind je op onze pagina PFAS en het milieu.
Het gaat elk bedrijf in Nederland en België treffen. Vanaf nu is elke uitgave aan PFAS-houdende producten zeer onverstandig. Laten we er samen zo slim mogelijk op anticiperen.
Hieronder nog enkele officiële bronnen waar wij ons advies op baseren.