
Onderhoud brandmeldsysteem
Brand detecteren én blussen
Een brandmeldsysteem kan een brand ontdekken en personen alarmeren. Wist je dat er ook gekoppelde systemen zijn, waarbij een detectiesysteem een brandblussysteem aanstuurt via een blusstuurcentrale? Bij een brand wordt in dat geval niet alleen een alarm geactiveerd zodat aanwezigen het gebouw kunnen ontvluchten, maar ook een blussysteem om de brand te bestrijden.
Beheer en onderhoud
Goed beheer en onderhoud is essentieel om de werking van een brandmeldinstallatie te kunnen borgen. De precieze verplichtingen zijn vastgelegd in de NEN 2654 deel 1. Wist je bijvoorbeeld dat je maandelijks moet controleren of brand- en storingsmeldingen goed worden doorgemeld naar een ontvangststation voor brandmeldingen? Daarnaast zijn er controles die om de vier maanden moeten plaatsvinden, zoals nagaan of de handbrandmelders goed bereikbaar zijn en de automatische melders kunnen functioneren.

Beheerstaken uitbesteden
Als gebruiker van een gebouw ben je verantwoordelijk voor de werking van de brandmeldinstallatie. Je kunt zelf een medewerker laten opleiden tot beheerder, maar je kunt deze taken ook uitbesteden aan Saval. Wij houden de uitvoering van de beheerstaken zorgvuldig bij in een digitaal logboek, zodat je op elk moment realtime inzicht hebt in de status van het beheer van de brandmeldinstallatie.

Jaarlijks preventief onderhoud
Naast de periodieke beheerstaken kunnen wij ook het jaarlijkse preventieve onderhoud van een brandmeldinstallatie uitvoeren. Daarbij testen we onder meer handbrandmelders, automatische melders, sturingen, doormeldingen en brandweerpanelen, conform de voorschriften van de fabrikant. Onze bevindingen leggen we vast in een digitaal onderhoudsrapport.

Ruimtegebruik gewijzigd? Check de gevolgen
Naast de apparatuur controleren wij ook het logboek, de onderliggende documenten en de tekeningen van de installatie. Komt de installatieplattegrond bijvoorbeeld nog overeen met de werkelijke situatie? Veranderingen in het gebruik of de inrichting van de ruimte kunnen consequenties hebben voor de werking van het brandmeldsysteem. Mogelijk zijn er aanpassingen nodig om de werking te kunnen garanderen. Wij kunnen je daarin adviseren.
Onderhoud aan je brandmeldsysteem inplannen?
Wil je een onderhoudsofferte ontvangen, onderhoud inplannen of heb je een andere vraag met betrekking tot onderhoud aan je brandmeldinstallatie?
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Normen en certificeringen
In de norm NEN 2535 zijn de eisen voor het ontwerp, de uitvoering en de prestatie van een brandmeldinstallatie vastgelegd. De regels voor het beheer en onderhoud staan in de NEN 2654, deel 1. De brandmeldcentrale en toegepaste componenten moeten voldoen aan de EN54 reeks. Kies je voor een gekoppeld systeem dat niet alleen een brand kan detecteren, maar ook een brandblussysteem kan aansturen? Dan moet de installatie zowel voldoen aan de EN54 als ook aan de EN 12094-1.
Wij onderhouden de volgende merken brandmeldinstallaties:
+ Esmi
+ Notifier
+ Schrack
Onechte en ongewenste brandmeldingen
Soms wordt er brand gemeld, zonder dat er daadwerkelijk brand is. In de NEN 2535 is afhankelijk van het gebruik van het gebouw een prestatie-eis bepaald voor het maximum aantal toelaatbare onechte- en ongewenste brandmeldingen.
Ongewenste meldingen zijn het gevolg van door op brandverschijnsel lijkende situaties denk hierbij aan sigaretten rook, flamberen of lasdampen. Onechte meldingen komen voor uit technische gebreken of verkeerd type detectie in relatie tot de omgevingsinvloeden; denk hierbij aan een sauna waar damp een rookmelder onterecht in alarm zou brengen.

Systeembeschikbaarheid
In de NEN 2535 is een prestatie-eis opgenomen voor de systeembeschikbaarheid van een brandmeldinstallatie. Elke installatie moet standaard 99,7 procent van de tijd in staat zijn om een brand van een bepaalde grootte te detecteren. Tijdens het jaarlijkse onderhoud wordt berekend of hieraan is voldaan. Soms zijn er maatregelen nodig om de beschikbaarheid te verbeteren.

24/7 service
Bij storingen van de brandmeldinstallatie doen wij er alles aan om downtime van het systeem te beperken. Onze specialisten staan dag en nacht klaar om storingen te verhelpen, zodat onze klanten weer kunnen vertrouwen op de werking van het brandmeldsysteem én het systeem kan voldoen aan de vereiste minimale beschikbaarheid.
Onderhoud en innovaties
De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Ook onze manier van werken is de laatste jaren sterk veranderd dankzij nieuwe technieken. We kunnen bijvoorbeeld brandmeldcentrales via internet benaderen en informatie delen via de cloud. Daardoor werken we sneller en efficiënter.
Maar ook u als gebruiker kan de status informatie van de installatie bijvoorbeeld op uw tablet of mobiel realtime ontvangen.
Met deze technieken kunnen onze servicemonteurs bij controles op locatie met behulp van een laptop tegenwoordig direct zien of alle informatie goed doorkomt bij de centrale. En bij de moderne centrale op afstand de status van brandmelders uitlezen. Dat betekent dat we melders niet meer preventief vervangen, maar pas als vervanging nodig is.
We verwachten dat in de toekomst meer innovatief onderhoud mogelijk zal zijn. We volgen de ontwikkelingen op de voet.

WAT WIJ VOOR JE KUNNEN DOEN?
- Jaarlijks preventief onderhoud
- Reparaties aan alle onderdelen
- Modificaties aan het detectiessysteem
- Vervanging van onderdelen

WAT HOUDT HET IN?
- Testen van alle elektronische kringen van de centrale
- Testen van branddetectoren en handbediende brandmelders
- Testen van akoestische en optische toestellen
- Testen van de doormeldingen
- Testen van de energievoorzieningen