Onderhoud brandmeldsysteem

Onderhoud brandmeldsysteem

Brand detecteren én blussen

Een brandmeldsysteem kan een brand ontdekken en personen alarmeren. Wist je dat er ook gekoppelde systemen zijn, waarbij een detectiesysteem een brandblussysteem aanstuurt via een blusstuurcentrale? Bij een brand wordt in dat geval niet alleen een alarm geactiveerd zodat aanwezigen het gebouw kunnen ontvluchten, maar ook een blussysteem om de brand te bestrijden.

 

 

Beheer en onderhoud

Goed beheer en onderhoud is essentieel om de werking van een brandmeldinstallatie te kunnen borgen. De precieze verplichtingen zijn vastgelegd in de NEN 2654 deel 1. Wist je bijvoorbeeld dat je maandelijks moet controleren of brand- en storingsmeldingen goed worden doorgemeld naar een ontvangststation voor brandmeldingen? Daarnaast zijn er controles die om de vier maanden moeten plaatsvinden, zoals nagaan of de handbrandmelders goed bereikbaar zijn en de automatische melders kunnen functioneren.

Onderhoud aan je brandmeldsysteem inplannen?

Wil je een onderhoudsofferte ontvangen, onderhoud inplannen of heb je een andere vraag met betrekking tot onderhoud aan je brandmeldinstallatie?
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Normen en certificeringen

In de norm NEN 2535 zijn de eisen voor het ontwerp, de uitvoering en de prestatie van een brandmeldinstallatie vastgelegd. De regels voor het beheer en onderhoud staan in de NEN 2654, deel 1. De brandmeldcentrale en toegepaste componenten moeten voldoen aan de EN54 reeks. Kies je voor een gekoppeld systeem dat niet alleen een brand kan detecteren, maar ook een brandblussysteem kan aansturen? Dan moet de installatie zowel voldoen aan de EN54 als ook aan de EN 12094-1.

Wij onderhouden de volgende merken brandmeldinstallaties:

+ Esmi
+ Notifier
+ Schrack

Onechte en ongewenste brandmeldingen

Soms wordt er brand gemeld, zonder dat er daadwerkelijk brand is. In de NEN 2535 is afhankelijk van het gebruik van het gebouw een prestatie-eis bepaald voor het maximum aantal toelaatbare onechte- en ongewenste brandmeldingen.

Ongewenste meldingen zijn het gevolg van door op brandverschijnsel lijkende situaties denk hierbij aan sigaretten rook, flamberen of lasdampen. Onechte meldingen komen voor uit technische gebreken of verkeerd type detectie in relatie tot de omgevingsinvloeden; denk hierbij aan een sauna waar damp een rookmelder onterecht in alarm zou brengen.

Onderhoud en innovaties

De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Ook onze manier van werken is de laatste jaren sterk veranderd dankzij nieuwe technieken. We kunnen bijvoorbeeld brandmeldcentrales via internet benaderen en informatie delen via de cloud. Daardoor werken we sneller en efficiënter.

Maar ook u als gebruiker kan de status informatie van de installatie bijvoorbeeld op uw tablet of mobiel realtime ontvangen.

Met deze technieken kunnen onze servicemonteurs bij controles op locatie met behulp van een laptop tegenwoordig direct zien of alle informatie goed doorkomt bij de centrale. En bij de moderne centrale op afstand de status van brandmelders uitlezen. Dat betekent dat we melders niet meer preventief vervangen, maar pas als vervanging nodig is.

We verwachten dat in de toekomst meer innovatief onderhoud mogelijk zal zijn. We volgen de ontwikkelingen op de voet.